Sunday, 27 July 2014

Solat Sunat Aidilfitri

Syawal 1435H


Alhamdulillah .. thumma Alhamdulillah .. thumma Alhamdulillah

Selesai sudah puasa Ramadhan kita pada tahun ini (1435H). Akan tapi, wajar kita menangisi pemergian Ramadhan disebalik keriangan nak menyambut kedatangan Aidilfitri.

Entah jumpa .. entah tidak dengan Ramadhan yang dihadapan. Mendoakan, Ramadhan yang baru sahaja kita lalui itu, bukanlah Ramadhan yang terakhir kita ketemu. InsyaAllah.

Dengan kedatangan Aidilfitri, antara perkara sunat adalah solat sunat Aidilfitri itu sendiri. Dan disini, Musleh nak memberi sedikit 'refreshment' tentang bagaimana tatacara untuk bersolat.

Pengenalan

Solat sunat hari raya Aidilfitri merupakan sebagai tanda kesyukuran kita selepas menjalani ibadah puasa selama sebulan. Ia juga merupakan sebagai tanda bersyukur selepas diberi nikmat mengerjakan amalan-amalan sunat yang dilipat-gandakan ganjarannya khusus di bulan Ramadhan sahaja.

Kaedahnya, umat Islam akan berkumpul di suatu tempat seperti masjid, surau atau tempat yang sesuai dan dimulakan dengan bertakbir kepada Allah. Lafaz takbirnya :


اللهُ أَكْبَرُ اللهُ أَكْبَرُ اللهُ أَكْبَر ، لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَاللهُ أَكْبَر أللهُ أَكْبَر وَِللهِ الْحَمْدُ . اللهُ أَكْبَر كَبِيْرًا وَالْحَمْدُ ِللهِ كَثِيْرًا وَسُبْحَانَ اللهِ بُكْرَةً وَأَصِيْلاً ، لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهً وَلاَ نَعْبُدُ إِلاَّ إِيَّاهُ مُخْلِصِيْنَ لَهُ الدِّيْنَ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُوْن . لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ ، صَدَقَ وَعْدَهُ ، وَنَصَرَ عَبْدَهُ ، وَأَعَزَّ جُنْدَهُ ، وَهَزَمَ اْلأَحْزَابَ وَحْدَهُ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَاللهُ أَكْبَرُ اللهُ أَكْبَرُ وَِللهِ الْحَمْدُ


Tatacara Solat

1. 

2. Bacaan surah selepas surah al-Fatihah
Rakaat pertama : Surah al-Qaf atau Surah al-A'la ;
Selesai doa iftitah, jemaah bertakbir (الله اكبر) sebanyak 7 kali dan berselangan dengan tasbih :


Selesai bertakbir 7 kali, jemaah membaca surah pilihan.

Rakaat kedua : Surah al-Qamar atau Surah al-Ghasyiah
Selesai bangun dari rakaat pertama, jemaah bertakbir (Allahu akbar/الله اكبر) sebanyak 5 kali diselangi seperti tasbih di atas dan seterusnya membaca surah pilihan.

* Solat sunat hari raya ini, seperti solat biasa dan rukunnya masih sama. Perbezaan adalah pada bilangan takbir di rakaat pertama dan rakaat kedua sahaja.

Untuk menghayati lafaz takbir, klik : http://www.youtube.com/watch?v=zSO52CFu7wI

Selamat beramal ~

Pihak Musleh mengucapkan Salam Aidilfitri Minal A'din wal Faizin kepada semua umat Islam.

Taqabbalallahu minna wa minkum.

"Baiki Diri dan Seru Orang Lain"

-Admin Musleh

No comments:

Post a Comment